DİJİTAL EMZİK

Uzun zamandır yazmayı planladığım bir yazıyla başlamak istiyorum. Modern zamanın en büyük katkısı olan iletişim araçları yetkin ellerde olduğunda faydaları saymakla bitmiyor. İstediğin anda istediğin bilgiye çok çabuk ulaşabiliyorsun. Bilmem hangi ülkenin bilmem hangi kültüründen tut da günlük yaşama dair sağlık, spor vb. bilgilere bu aletler sayesinde ulaşılıyor. Uygun kullanıldığında kişiyle dünya arasında yetkin bir sosyalleşme aracı da olan bu cihazların zararlı olduğu önemli bir alan var: çocuklar

Çocuklar biz yetişkinler kadar korunaklı ve dayanıklı olmadığından bu aletler çocukların ellerinde kontrolsüz bir biçimde kullanılıyor.

Her on çocuktan dokuzu dersem eksik olacak her çocuk bu aletlerle bir şekilde haşır neşir.

Öncelikle çocuklara ne gibi olumsuz etkileri var bunlara göz atalım:

*çocuğun dış dünyayla uygun bir iletişim kurmasını engelliyor.

*çocukların dil gelişimini ciddi anlamda engelliyor.

*çocuğun hazır olmadığı bir yaşta çocuğu ciddi uyaranlara( şiddet, cinsellik vb.)maruz bırakıyor.

*çocuğun akranlarıyla uyum sağlamasını olumsuz etkiliyor.

*çocukların gerçek hayata uyumunu, dikkat ve algısını olumsuz etkiliyor.

*çocukların kendi kendilerini sakinleştirebilmelerini olumsuz etkiliyor.

*çocukların sorumluluklarını yerine getirmesini olumsuz etkiliyor.

*çocukların yaşlarına uygun akademik beceri geliştirmelerini olumsuz etkiliyor.

*çocukların içinde bulundukları yaşa göre bekleme, tahammül etme ve çabalama gibi olumlu davranışlarının gelişmesini engelliyor……

 

Bu liste uzar da uzar. Aklıma gelmeyen o kadar çok olumsuzluğu var ki

Bu yazımın asıl amacı ailelere ulaşıp çocukları konusunda farkındalık kazandırmak.

Yazımın başlığından da anlaşılacağı üzere bu aletler o kadar yaygın ve amacı  dışında kullanılıyor ki çocuklar bu aletlere gerçek anlamda bağımlılık gösteriyorlar.

Anne babalar ya da çocuğa bakım veren kimseler çocuğu oyalamak adına bu aletleri kontrolsüz bir biçimde çocukların ellerine veriyorlar. Bebeklerin ve küçük çocukların kendi kendilerine yetemedikleri zamanlarda ağızlarına verilen emziğin sakinleştirme amacı gibi kullanılıyor bu cihazlar çocuklarda.

Çocuk ağladığında, huzursuz olduğunda, sakinleşmesi gerektiğinde bu işlevi sanal emzikler olan telefon, tablet, televizyon vb. yapıyor.

Bir noktada anneler ve çocuğa diğer bakım veren kişiler farkında olmadan  kendi görevlerini bu aletlere vermiş oluyorlar.

Ağlayan çocuğunu sakinleştiremeyen anne panikle eline telefon verip sakinleştirmeye çalışıyor

Ya da komşusuyla sohbet etmek istiyor ancak küçük çocuğunun istek ve sorularından bunalan bir aile yine aynı şeyi yapabiliyor.

Bilincinde olan hiçbir anne baba çocuğa  bu kadar zarar veren bir şeyi bu şekilde kullanmaz.

Bu cihazların hayatımıza çok hızlı ve şatafatlı girişi ve çocuklar üzerindeki inanılmaz etkisi aileleri bunları tercih etmeye yöneltiyor bir noktada.

Bebeklik ve okul öncesi dönemde bu kadar ciddi ve olumsuz uyaranlara maruz kalan çocuklar okula uyum problemleri, öğrenme, dikkatini yaptığı işe verme, ödevlerini yapabilme gibi dikkat ve organize olma becerisi gerektiren aktivitelere uyum sağlamakta zorlanıyorlar.

Bu kadar güzel araçların amacı dışında kullanımı çocuklarda ciddi tahribatlara yol açıyor ve geri dönüşü mümkün olamayacak hasarlar bırakabiliyor.

Özellikle erken çocukluk döneminde ailelerin daha hassas olup çocuklarını bu cihazlarla tek başlarına bırakmayıp çocukla birlikte ve sınırlı sürede (yaşına göre değişmekle birlikte) birlikte bakıp orda gördüklerini çocuklarına tercüme ederek izletmelerinin uygun olduğu görüsündeyim. Bak oradaki tavşan acıkmış o nedenle yiyecek arıyor, bak şu kedi şu fareye çok sinirlenmiş vs. şeklinde orda olup biteni çocuğun dünyasına uygun hale getirip anlatmak çocuğun iç dünyasını zenginleştirir.

Yine okul dönemi çocuklarına bu aletlerin sınırlı ve kontrollü kullanımı şarttır. Çocukların neyi izlediği ne kadar baktığı aileleri tarafından kontrol edilmesi gereken durumlardır.

Özellikle sınır problemi olan ailelerde bu durum çocuk tarafında olumsuz olmaktadır, sınırları zorlayan çocuk istediği şeyi istediği kadar izleyerek bu cihazların olumsuz etkilerine daha çok maruz kalmaktadır.

Çocukların sağlıklı büyümeleri için her zaman sınıra ihtiyaçları vardır. Daha sağlıklı çocuklar için sınırlı sanal emzikler….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!